Social Icons

twitter facebook Google+ linkedin rss feed email

miercuri, 8 aprilie 2015

Diferențe între liceu și facultate Partea I

După aproape un an de facultate, am observat diferențele dintre liceu și facultate. Și un lucru este cert: Facultatea este total diferită de liceu.

Am să înșir câteva motive mai jos:

1. Stilul de predare

Aici profesorilor nu le prea pasă dacă scrii sau nu la cursuri. Dacă scrii la curs, este foarte bine, dacă nu, treaba ta. Nu îți impune nimeni să scrii doar pe un caiet de un anumit tip. Tu îți faci singur stilul de organizare al cursurilor. Tu scrii pe ce tip de hârtie dorești și fiecare profesor are alt stil de predare. La unele cursuri nici nu este nevoie să scrii, ci pur si simplu citești de pe slide-uri. Ce îl interesează pe profesor este ca tu să știi la examen. Și stilul de învățare tot tu ți-l impui. O să fie materii care ți se vor părea inutile, altele care ți se vor părea extrem de greu de înțeles. În liceu, majoritatea materiilor ori sunt predate prost, ori sunt inutile și doar câteva te ajută cu adevărat. Dacă tu nu vrei să înveți, pici anul și nu mai faci facultate. Mai ales la facultatea aleasă de mine. Aici e mult de muncă și nu este ca și cum nu trebuie să înveți. Peste tot se învață, la fiecare facultate.

2. Stilul de viață

Viața de student e foarte diferită de cea de liceean. Aici vroiam să ajung, la faptul că în liceu este important să fii cunoscut, să fii fashion, că dacă nu, nimeni nu vorbește cu tine. Dacă nu faci anumite lucruri, oamenii te judecă enorm și nu te acceptă în grup. În viața de liceu există acele drame adolescentine. Când ești în liceu, ai probleme care dacă le vei privi din perspectiva unui adult, ți se vor părea o porcărie. Ești interesat de cele mai neimportante aspecte: Facebook, like-uri, să fii la modă, să faci lucruri care nu sunt ok doar ca să intri într-un grup. Poate unii se și simt singuri, însă atunci când treci la pasul facultății, totul se schimbă. În liceu, te chinui să fii cât mai popular, cât mai cool. Cel puțin eu așa am observat. În viața de liceu consideram lucruri importante aspecte care cu adevărat nu au nici o valoare.

În viața de student, mie nu mi se pare că ar conta că ești îmbrăcată fashion sau nu, că ești machiată sau nu. Colegii la fel te vor privi și la fel vor vorbi cu tine. Puțin le pasă celorlalți că tu încerci să fii cât mai cool. Ce contează cel mai mult în facultate e să îți iei anul fără restanțe. Deci aici, dacă e să fii la modă, naturalețea e cea mai folosită. Nu mai e pe prumul loc popularitatea, ca în liceu, ci examenele luate. Aici îți înțelegi colegii care au picat un anumit examen. La facultate, dacă ai ales bine facultatea, ești în preajma celor ca tine, cu oameni cu interese pe care le ai și tu.

Urmează partea a II-a miercuria viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa si tu un comentariu si spune-ti parerea

 
 
Blogger Templates