Social Icons

twitter facebook Google+ linkedin rss feed email

miercuri, 15 aprilie 2015

Diferențe între liceu și facultate Partea a II-a

3. Aprovizionarea

În liceu, nu cumperi tu mâncarea. Poate sunt cazuri, dar nu tu îți cumperi cele necesare. Părinții au grijă de tine, ai tot ce ai nevoie. În facultate treaba stă altfel. Aici înveți tot ce nu știai. Înveți cât de mult ține o pâine până se strică, cât de mult ține mâncarea în mod normal, înveți să ai grijă de tine. Te aprovizionezi cu cele necesare singur, pentru că nu mai ești acasă unde mereu ai mâncare pe masă, mereu ai hârtie igienică în baie, mereu ai apă de băut. În facultate aflii ce ai tu nevoie. Pe lângă faptul că înveți să ai grijă de bani și să cauți lucrurile la cel mai bun preț, mai înveți și să socializezi, sau să devii rău cu oamenii. Asta depinde de ce alegi.

În cămin, ești propriul tău contabil. Ai o sumă de bani, și acea sumă te gândești cum să o folosești ca să îți ajungă pentru tot ce ai tu nevoie. Și dacă rămân bani pentru o haina nouă, că doar ești într-un oraș mare, numai bine.

4. Viața socială

Totul depinde de tine dacă ai sau nu o viață socială, însă orice fel de persoană ai fi, tot o să înveți să fii sociabil cu oamenii pentru că ai nevoie de colegi atunci când îți lipsesc cursuri, ai nevoie de cineva să îți explice anumite chestii, trebuie ca tu și colegii de cameră să vă organizați cine și ce cumpărați. Aveți nevoie de produse de curățenie așa că discuți cu colegii de cameră să vedeți cum o să cumpărați: strângeți bani toți sau luați pe rând. Dacă tu ai timp și vrei, mai mergi prin cluburi. Oricum, pentru mine, viața de student este foarte frumoasă. Am învățat multe lucruri de când am început facultatea și cu fiecare om pe care l-am întâlnit în calea mea am putut să decid: așa vreau și eu să fiu, și nu vreau să ajung așa, mai bine fac ceva în privința asta. Am învățat că nu toți oamenii te plac, că unii duc o viața mai nasoala decât ai fi crezut, că nici un om nu este la fel ca celălalt. Am învățat că unii oameni sunt răi pentru că au motive, alții sunt buni poate din aceleași motive. Viața te lovește, însă tu alegi dacă să fii slab sau puternic.

Eu, nu aveam o părere prea bună despre mine, însă am început să mă accept așa cum sunt, pentru că nu sunt invizibilă, deși așa mă simțeam de mule ori în liceu. Ba chiar, oamenii m-au ținut minte după ce am făcut cunoștiință. Am început să accept că am defecte și că unele le pot schimba și altele nu. Așa cum am mai spus, maturizarea este inevitabilă și viața te student te învață să te descurci. Trebuie să te descurci singur pentru că nu o să fie mereu cineva care să te ajute cu bagajele, de exemplu, sau nu o să ai mereu cu cine să mergi la mall. Însă, să fii singur, uneori te ajută. Mai ales când mergi să cauți inspirație pentru cartea proprie sau pentru ceva ce vrei să faci.

Viața de student este frumoasă și educativă, spun eu. Dacă este vreun aspect pe care l-am uitat sau ești în liceu și ai întrebări legate de viața de student, lasă un comentariu și dacă pot, am să îți răspund la întrebare.

2 comentarii:

  1. Clar facultatea este, din toate punctele de vedere, un pas urias in maturizarea si evolutia omului.
    Imi place genul acesta de articole si sunt convinsa ca vor fi apreciate de tineri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate si am sa mai scriu articole de acest gen pana voi termina facultatea.

      Ștergere

Lasa si tu un comentariu si spune-ti parerea

 
 
Blogger Templates