Social Icons

twitter facebook Google+ linkedin rss feed email

miercuri, 1 aprilie 2015

Minciuni pe canapea, de Irvin Yalom

Tocmai am terminat această carte, Minciuni pe canapea, scrisă de Irvin Yalom. A fost destul de interesantă și complexă. S-a vorbit din perspectiva mai multor personaje principale care pe parcurs nu au mai avut vreun rol și au dispărut, rămânând doar 3 personaje principale.


Cartea descrie mai multe subiecte. Unul din subiecte este evoluția și vindecarea lui Carol, care a venit la terapeutul Ernest Lash cu alt scop decât cel crezut de el. Odată cu începerea ședințelor, a început o luptă în sufletul lui Ernest, cât și în sufletul lui Carol. Aceasta, din motiv de răzbunare, a decis să îl seducă pe Ernest, însă acesta îi descoperă un colț de suflet rănit la fiecare ședință. În același timp, flirtul ei îl aprinde pe Ernest și acesta, deoarece a decis să facă un experiment al sincerității, i-a descris atracția lui față de ea, cât și faptul că nu vrea ca ea să îi mai calce limitele. Cu timpul, ea se vindecă de răzbunare și nu dorește decât ajutorul său. Dacă îi spune adevărul, poți afla citind cartea.

La început, nu am fost atrasă de carte și nu vedeam de ce este o carte bună. Nici acum nu sunt atât de uimită pe cât am fost la alte cărți. Au apărut mai multe probleme pentru fiecare personaj, iar până la final, majoritatea problemelor și-au găsit soluția cu sau fără ajutorul terapeutului.

Cartea descrie lumea terapeuților, faptul că și ei sunt oameni și nu sunt atât de puternici pe cât credem. De exemplu, știai faptul că și terapeuții au terapeuții lor? Adică el merge regulat la ședințele cu alt terapeut pentru a avea mintea întreagă, cât și pentru a găsi soluții la problemele sale.

Mintea unui terapeut nu este cu nimic mai mult mai puternică, atât că are cunoștiințe de manipulare, vindecare a minții, însă cu toate aceste cunoștiințe, au și ei hormoni, au și ei suferințe, după cum se va observa în finalul cărții când însuși cel mai mare și cunoscut psihanalist a ajuns în pragul disperării din cauza unei alegeri care l-a adus într-un punct în care și-ar putea păta numele.

Psihanaliștii au reguli și încălcarea lor sau psihanaliza incorectă poate duce la excluderea sa din grupul psihanaliștilor.

Pot să spun atât de multe despre această carte, însă mi-ar lua foarte mult și ar trebui să analizez fiecare aspect, personaj etc. Dacă dorești să îți spun mai multe despre carte sau despre un anumit personaj, ce părere am despre el/ea, lasă un comentariu și am să mai scriu.

Aceasta este o recenzie mai generală și foarte scurtă.
Părerea mea este că această carte se adresează adulților, cât și adolescenților ce caută să citească ceva mai complex și mai diferit, cu o însemnătate.

Dacă ai citit cartea, vreau părerea ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa si tu un comentariu si spune-ti parerea

 
 
Blogger Templates