Social Icons

twitter facebook Google+ linkedin rss feed email

miercuri, 25 februarie 2015

Să ucizi o pasăre cântătoare...

Să ucizi o pasăre cântătoare... scrisă de Harper Lee este o carte pe care am terminat-o de curând. De aceea am să spun ceea ce cred eu despre carte.


Când am început să o citesc trebuie să recunosc că nu m-a atras așa de mult, dar când am citit mai mult, nu m-am mai putut opri. Așa cum am spus în articolul precedent, m-am îndrăgostit de ea. Povestea este relatată din ochii unei copile mai neastâmpărate, dar care pe durata romanului se schimbă și renunță la anumite obiceiuri copilărești.


Așa cum s-a mai spus, romanul tratează un subiect mai sensibil pentru perioada pe care o descrie: inegalitatea rasială și violul. În acele vremuri, oamenii albi îi foloseau pe negri pentru a avea grijă de casă, pentru a face curățenie, mâncare. Relația familiei Finch cu negresa Calpurnia este una familială pentru că aceasta a avut grijă de copii(Jem și Scout) încă de când s-au născut. Deși la început, Calpurnia pare a fi o persoană mai rea, la un moment dat Scout înțelege motivul, oarecum, stricteții acesteia și o acceptă astfel că petrece mai mult timp cu dânsa atunci când Jem crește mai mare și pentru că este adolescent petrece mai mult timp cu Dill excluzând-o pe Scout din activitățile lor. Calpurnia are un rol important nu doar pentru familie dar și pentru a o face pe Scout să înțeleagă situația în care se află tatăl lor Atticus Finch.


Atticus Finch este tatăl lui Scout, deci și al lui Jem, și este un avocat foarte cunoscut în orașul lor. De aceea a primit rolul să apere ceea ce majoritatea albilor urăsc cel mai mult: un negru. Acest caz îi va schimba viața total, dar îi va pune în dificultăți și pe cei doi copii care vor fi batjocoriți de toți oamenii din oraș. Însă, Atticus este un om puternic care, deși mătușa lor și încă câteva persoane spun contrariul, și-a educat copii foarte bine încât să se descurce singuri și să țină piept tuturor problemelor și tuturor vorbelor care dacă la început o făceau pe Scout să sară la bătaie, au maturizat-o.


Toate aventurile prin care au trecut cei doi frați îi va maturiza și îi va învăța lucruri despre societate, cât și despre ce înseamnă să fii om într-o lume plină de prejudecată. Printre altele, Atticus îi învață despre compasiune, bunătate și îi învață să țină capul sus atunci când situația este destul de problematică și oricât de mult i-ar deranja ce spun oamenii.


Cartea este foarte bună și de aceea o recomand tuturor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa si tu un comentariu si spune-ti parerea

 
 
Blogger Templates