Social Icons

twitter facebook Google+ linkedin rss feed email

miercuri, 26 februarie 2014

Tradiţii

Săptămâna aceasta a fost Dragobete. Săptămâna trecută a fost Valentine's day. Aceste sărbători sunt amândouă ale iubirii. Doar că Valentine's a fost împrumutat de la Americani, iar Dragobete este sărbătoarea noastră. Totuşi, aceste sărbători sunt total diferite.Voi lua pe rând ambele legende şi vă voi arăta diferenţele.

Legenda Sfântului Valentin

Sărbătoare preluată de la Americani, Sfântul Valentin este un personaj ce a fost denumit în mai multe feluri în diferite poveşti. Una din ele este chiar aceasta:

Un preot creştin, pe nume Valentin, a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea. A fost întemniţat şi a murit ca martir. Diverse legende, apărute în Evul Mediu în Anglia şi Franţa, îl aduc în prim plan pe acest preot şi îi dau titulatura de "sfântul patron al îndrăgostiţilor".
Valentin ar fi ajutat creştinii şi tinerii să se căsătorească pe ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat pe 14 februarie 270. Împăratul Claudiu credea că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată din cauza soţiilor, aşa că a interzis căsătoriile. Altă legendă spune că Valentin, aflat în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului temniţei, care îl vizita. Înainte de a muri, acesta i-a trimis iubitei sale o scrisoare semnată "De la al tău Valentin", expresie folosită şi în ziua de azi.
(sursa: romaniatv.net)

Dragobete

Dragobete este sărbătoarea iubirii la români. Este o sărbătoare veche şi noi românii avem, în general, tradiţii frumoase. Din păcate, nu se mai ţin, poate doar în anumite locuri. Oricum, vă voi prezenta câteva tradiţii româneşti de Dragobete. Am căutat pe internet informaţii, ca să nu dau informaţii eronate bazate doar pe memoria mea, şi am gasit următoarele:

Îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară. Dacă se găseau și fragi infloriți, aceștia erau adunați în buchete și se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea sa fiu dragă / Urâciunile să le desparți”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.(sursa: Wikipedia)

Mi se pare interesantă această idee şi frumoasă. Am mai citit despre Dragobete şi am găsit mai multe tradiţii frumoase:

Femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase întreg anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste.(sursa: Wikipedia)

Tradiţiile românilor sunt foarte frumoase. Dar totuşi, cine este Dragobete?

Dragobete este fiul Dochiei şi era un bărbat frumos şi iubăreţ. Dragobetele era un zeu care la începutul primăverii oficia nunta în cer a tuturor animalelor. Dragobetele era însă şi un zeu al tinereţii şi al bunei dispoziţii. În aceasta zi erau organizate numeroase petreceri, care constituiau prilejuri potrivite pentru începerea unei căsnicii.(sursa: timp-liber.acasa.ro)

Sunt mândră că sunt româncă şi consider că sărbătoarea iubirii a românilor este una foarte frumoasă. Deşi Valetine's Day este o sărbătoare împrumutată , eu am sărbătorit-o. Ambele sărbători sunt frumoase şi interesante în felul lor. Ambele caractere mitologice au ceva special. Deşi poveştile sunt diferite, amândouă promovează iubirea, pentru că iubirea este cel mai frumos sentiment de pe pâmânt.
Părerea mea, iubeşte! Dacă iubeşti pe cineva, demonstrează acest lucru şi fii fericit! Dacă nu ai pe nimeni, nu e nici o problemă, probabil că încă nu e timpul să fii cu cineva. Trebuie doar să ai răbdare şi te vei îndrăgosti când te aştepţi mai puţin. Noi, oamenii, ne complicăm viaţa, dar lucrurile ar putea fi atât de simple...

Tu ce ai sărbătorit? De ce?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa si tu un comentariu si spune-ti parerea

 
 
Blogger Templates